Przyjmowanie zamówień
68 444 34 01
Dział konsultacji
66 419 14 96
0

3 łatwe przepisy na pyszne potrawy z pieczarek

Oprócz wyśmienitego smaku i wszechstronności, która pozwala na włączenie ich do szerokiej gamy potraw, grzyby są również wartościowe ze względu na swoje właściwości antynowotworowe. Te silne, naturalne przeciwutleniacze doskonale zastępują mięso ze względu na dużą zawartość białka. Ponadto, spożywanie grzybów wzmacnia naszą odporność i zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Dlatego proponujemy 3 proste przepisy na dania z pieczarkami, odpowiednie na każdą okazję. Pyszne, aż palce lizać! Spróbuj wykonać je razem z nami!



1. Przepis na zapiekane pieczarki faszerowane.

Szybko przygotuj potrzebne składniki i zaskocz rodzinę lub przyjaciół oryginalnym i smacznym daniem.

Oto, co musisz mieć na kuchennym blacie:

  • 700 g dużych pieczarek portobello
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 300 g żółtego sera
  • 1 drobno posiekany pomidor
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżki oleju spożywczego
  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Po umyciu i obraniu pieczarek, odkrój i dokładnie posiekaj ich łodygi i odłóż je na bok. Rozpocznij od przygotowania nadzienia grzybowego. Zacznij od podsmażenia cebuli przez 3-4 minuty, aż nabierze lekko złotego koloru. Oczyść filet z kurczaka z błonek, umyj dokładnie i pokrój w kostkę. Dorzuć kurczaka do cebuli i podsmażaj przez kilka minut. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodaj do garnka z cebulą i kurczakiem posiekane łodygi pieczarek i dokładnie wymieszaj. Dopraw kurkumą, papryką, solą, pieprzem i wymieszaj. Po chwili dorzuć pomidory i rozdrobnioną natką pietruszki.

Wszystkie składniki dokładnie połącz i pozostaw do ostygnięcia. Gdy nadzienie już przestygnie, napełnij nim kapelusz pieczarki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piecz pieczarki przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij pieczarki i posyp je dokładnie rozdrobnionym żółtym serem. Włóż do piekarnika na kolejne 3-5 minut, aby ser się rozpuścił. Na sam koniec możesz udekorować grzyby pozostałą natką pietruszki.



2. Pyszny gulasz z pieczarek z czosnkiem.

Polecamy najprostszy i wyjątkowo szybki przepis na gulasz z grzybów z dodatkiem aromatycznego czosnku.

Potrzebne składniki:

  • 500 g umytych i oczyszczonych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 3 pomidory - sparzone i pozbawione skórki
  • 2 łyżki oleju
  • świeżo zmielony pieprz i sól do smaku


Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Po 2-3 minutach dodaj posiekany czosnek i smaż kolejne 2 minuty, aż się zeszkli. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie wymieszaj. Smaż warzywa, aż będą miękkie i puszczą soki. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i gotuj, aż sok się zredukuje. Posiekaj pieczarki w plasterki i dorzuć do warzyw. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku. Smaż do czasu, aż płyn z warzyw się lekko zredukuje i zgęstnieje. Podawaj z kaszą, ryżem, ziemniakami lub chlebem.



3. Wyśmienita przystawka z pieczarek.

Spróbuj wykonać łatwą i pyszną przystawkę z puszystego ciasta i pysznych dodatków.

Potrzebne składniki:

  • 100 g pieczarek
  • 50 g oliwek czarnych
  • 150 g szynki
  • 1 średnia papryka
  • 6 jajek
  • 100 ml oleju
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz, oregano do smaku


Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek i ubij je mikserem. Żółtka w osobnym naczyniu roztrzep z odrobiną soli i pieprzu. Stopniowo, ubijając żółtka dodawaj olej. Wylej ubite żółtka z olejem na pianę z białek i delikatnie przemieszaj szpatułką od dołu ku górze. Dodaj drobno posiekaną paprykę, oliwki, pieczarki, ser i szynkę i znów lekko przemieszaj do połączenia składników.

Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj ją do pozostałych składników i lekko wymieszaj szpatułką. Wylej ciasto na blaszkę z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C i piecz ciasto przez 40-50 minut, w zależności od mocy piekarnika. Przystawka smakuje wspaniale zarówno na ciepło i zimno z dodatkiem keczupu lub różnych sosów.

Mamy nadzieję, że spodobały Ci się nasze przepisy i już wkrótce spróbujesz je wykonać. Inne, smaczne i łatwe w przygotowaniu przepisy na najróżniejsze dania znajdziesz w kategorii: Przepisy kulinarne. Życzymy smacznego!

Opublikowane przez: 16 list 2020
Wyświetlenia: 1502
(Głosów: 0, Ocena: 0)
Zostaw opinię
Opinia
Dodaj jeden lub więcej plików
    Dom i sad używa ciasteczek, aby poprawić Twoje doświadczenia zakupowe na naszej stronie. Jeśli nadal będziesz korzystać z naszych usług, założymy, że zgadzasz się na korzystanie z plików cookie.