Dynie, Cukinie, Bakłażany, Arbuzy - Jak uprawiąć warzywa płożące

 

 

 

Uprawa warzyw płożących:

Warzywa płożące, to rodzaj jednorocznych w naszych warunkach warzyw charakteryzujących się tworzeniem bardzo długich łodyg o niskim pokroju. Do najbardziej popularnych warzyw płożących należą dynie, cukinie, patisony, ogórki melony czy arbuzy. W naturze możemy je spotkać najczęściej w rejonach subtropikalnych i tropikalnych. Jadalnymi częściami roślin są owoce lub w przypadku dyni, również nasiona. Ze względu na pochodzenie są to rośliny o bardzo dużych wymaganiach cieplnych. Większość z nich może być uprawiana bezpośrednio w gruncie, jednak arbuzy oraz melon powinny rosnąć pod osłonami. Najbardziej optymalna temperatura dla uprawy tych roślin, to 20-28 stopni C.

 

 


Wysiew a rozsada:


Warzywa płożące można uprawiać siejąc je bezpośrednio do gruntu lub sadząc je z rozsady. Do gruntu można wysiewać gatunki tj. ogórek, dynia, cukinia. Należy to jednak zrobić po 15 maja, gdy minie ryzyko przymrozków. Rozsadę produkuje się w pojemnikach już w kwietniu. Czas uzyskania rozsady gotowej do gruntu, to przynajmniej 4 tygodnie. Z rozsady możemy rozmnażać takie warzywa płożące jak: ogórki, cukinie, dynie olbrzymią i zwyczajną, melony, kabaczki i patisony. Bardzo ważne jest to, aby nasiona kupować wyłącznie fabrycznie zapakowane, pochodzące jedynie od sprawdzonych producentów. Nie zaleca się kupować nasion na wagę, mogą być przeterminowane i niezdolne do kiełkowania.


 

Płodozmian:

 

Płodozmian, to zabieg stosowany w ogrodnictwie, który polega na uprawie różnych warzyw po sobie. Pozwala to na zapobieganie występowaniu chorób i szkodników danych warzyw, które kumulują się w glebie na danym obszarze. Warzywa płożące, przede wszystkim dyniowate są roślinami jednorocznymi i nie mają szczególnych wymagań dotyczących płodozmianu. Nie powinny być jednak uprawiane po innych warzywach z rodziny dyniowatych. Bardzo dobrze rosną i plonują uprawiane w miejscu, w którym wcześniej rosły sałata, rzodkiewka czy cebula. Jednak na danym stanowisku nie powinny rosnąć dłużej niż  cztery lata.

 


Temperatura i nasłonecznienie:

 

Konieczne jest uprawianie warzyw na jak najcieplejszych, bardzo słonecznych stanowiskach. Bardzo źle czują się nawet w półcieniu, a uprawa w całkowitym cieniu zahamuje ich wzrost i plonowanie. Wahania temperatur mogą wpłynąć negatywnie na stan pędów i liści. Dzieje się tak już przy temperaturze ok. 4 stopni C. Natomiast przy temperaturze 0 stopni C następuje zamieranie części nadziemnej.

 

Podlewanie:

 

Rośliny mają bardzo duże wymagania wodne, przede wszystkim dlatego, że tworzą niewielki, płytki system korzeniowy, a dużą powierzchnię liści oraz spore owoce. Jest to szczególnie ważne podczas okresów suszy. Obfite podlewanie w tym okresie zwiększa wielkość owoców oraz plonowanie przynajmniej o 50 %. Owoce będą wtedy jędrne, soczyste i bardzo smaczne. Bardzo ważnym zabiegiem jest ściółkowanie gleby wokół roślin, pozwala to na ograniczenie rozwoju chwastów, zapobiega wyparowywaniu wody oraz podwyższa temperaturę podłoża co pozytywnie wpływa na rozwój roślin. Ściółkować można folią, trocinami, korą lub słomą.

 

Nawożenie:

 

Po regularnym podlewaniu, nawożenie jest kolejnym bardzo ważnym zabiegiem. Najlepiej jest uprawiać warzywa płożące w pierwszym roku po oborniku. Gleba przeznaczona do ich uprawy powinna być bardzo żyzna, bogata w próchnicę i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego rozwoju i tworzenia bardzo dużych, soczystych i smacznych owoców. Nawozić możemy w sposób naturalny organicznymi nawozami w postaci kompostu czy obornika lub mineralnie, specjalistycznymi nawozami dla warzyw dyniowatych o większej zawartości azotu, potasu i fosforu. Nawóz należy wymieszać z wierzchnią warstwą gleby i intensywnie podlewać.

 (Głosy: 65, Ocena: 4.7)

2019-05-17
Opinie

Dziękujemy za opinie

INNE ARTYKUŁY

Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym czasie

Proszę o kontakt telefoniczny

Jeśli nie możesz skontaktować się z nami lub chcesz, abyśmy zadzwonili do Ciebie, zostaw nam swój numer telefonu

Rejestracja na stronie

Rejestrując się, zgadzają się Państwo z Polityką Prywatności oraz wyrażają zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. Szczegóły

Zarejestruj się przez serwis społecznościowy

Masz już konto? Logowanie na konto tutaj

Wysłaliśmy Tobie wiadomość z potwierdzeniem rejestracji.
                  Sprawdź swoją skrzynkę mailową.

Logowanie na konto

Zaloguj się jako użytkownik serwisów społecznościowych

Nie masz je szcze swojego profilu?
Załóż konto i korzystaj w pełni z przywilejów

Nie pamiętam hasła?

Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać link do strony odzyskiwania hasła

Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym czasie

Poinformuj mnie o dostępności

Ten produkt jest wyprzedany lub niedostępny w tej chwili.
Zostaw swój e-mail, a poinformujemy Cię o jego dostępności.

Какие товары вы ищите?

Przed wysłaniem danych, przeczytaj warunki Polityki Prywatnosci

Produkt został dodany do zamówienia!

Kupiłeś produkty objęte promocją

Uzyskaj bonusy za każdy zakup

Za każde zamówienie otrzymasz bonusy, które mogą zostać użyte do zapłaty za kolejne zakupy domisad.pl!

Ilość punktów za każdego zamówienia podany jest na karcie produktu i koszyku. 1 bonus = 1 pln

Pomyślnie zapisano

Dzięki, jesteś już subskrybentem newslettera

Nie masz żadnych produktów dodanych do koszyka

Nie dodano żadnego produktu do Mój ogród

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać produkty w "Mój ogród"

Produkt został dodany w "Mój ogród"

Nie jesteś zalogowany!

Nie masz żadnej dodanej pozycji

Artykuł został dodany!

Hasło zostało wysłane na wskazany adres email

Dziękujemy za opinię!!

Wiadomość została wysłana

Dziękujemy za zgłoszenie!

Wiadomość została odebrana.
Odpowiedzi udzielimy w ciągu 2 dni roboczych.