Pomoc
W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii.
zaakceptuj

Przyjmowanie Zamówień

68 444 34 01

Dział Konsultacji

795 154 279

Pielęgnacja winorośli

Pielęgnacja winorośli

Winorośla to cenione na świecie pnącza owocowe. W Polsce, jeszcze do niedawna ich uprawa nie była bardzo rozpowszechniona. Przyczyną był chłodny, niesprzyjający uprawie winorośli klimat i odmiany nieprzystosowane do takich warunków. Z roku na rok hodowcy tworzą jednak nowe odmiany, coraz bardziej odporne na niskie temperatury, choroby i szkodniki winogron. Klimat również stał się łagodniejszy, a zimy nie wyrządzają już takich szkód w polskich winnicach. Dzięki temu każdy, nawet początkujący hodowca winorośli może znaleźć odmianę idealną dla siebie.

 

Wyróżniamy również kilka typów winorośli, w zależności od przeznaczenia owoców i samych roślin:

 

  • ● winogrona deserowe: Winorośl Arkadia, Winorośl Agat Doński, Nero, Maxi Black, Maxi White, Muscat Bleu, Venus, Kodrianka, Chrupka różowa

  • ● winogrona deserowo-przerobowe: Winorośl Bianca, Muscat Bleu, Schuyler

  • ● winogrona przerobowe (winne): Bianca, Cascade, Cabernet de Sauvignon, Sauvignon Blanc

  • ● bezpestkowe: Einset Seedless, Lakemont, Venus, Canadice,

  • ● altanowe: Swenson Red, Ontario, Alwood- pełnią funkcję głównie dekoracyjną, tworząc żywe, zielone ściany roślin.

 

W ofercie sklepu domisad.pl możesz znaleźć szeroką ofertę odmian winorośli, zarówno typowo deserowych, bezpestkowych jak i z przeznaczeniem na wina. Przygotowaliśmy również gotowe zestawy odmian winogron o podobnych cechach np. Winogrona deserowe, Zestaw winorośli bezpestkowych czy Zestaw winorośli Czerwone Wino.


 

Pielęgnacja winorośli:

 

  1. 1. cięcie: Przycinanie pędów jest uznawane za najważniejszy zabieg w pielęgnacji winorośli. Odmiany typu deserowego i przerobowego powinny być silnie przycinane każdego roku. Najlepszy termin na przycinanie części zdrewniałych, to koniec lutego lub początek marca. Nie można zrobić tego zbyt późno, a także w przypadku utrzymywania się silnych mrozów. Tniemy przy pomocy sekatora lub piłki ogrodniczej. Rany po cięciu należy zabezpieczyć gotowymi preparatami. Odmiany altanowe nie wymagają mocnego cięcia, a jedynie prześwietlenia zbyt zagęszczonych pędów i nadanie winorośli ładniejszego pokroju. Również latem wykonuje się cięcie pielęgnacyjne, a także uszczykuje się wierzchołki.

 

  1. 2. nawożenie: Przyjęło się, że winorośle urosną i będą owocować na każdej, nawet słabej glebie. Są to tolerancyjne rośliny, jednak w przypadku niedostarczenia odpowiedniej ilości składników odżywczych, owocowanie będzie słabe lub nie będzie go wcale. Jeżeli podczas sadzenia, miejsce uprawy zostało uzupełnione żyzną ziemią lub obornikiem, przez kolejne dwa lata uprawy nie trzeba dodatkowo nawozić krzewów. Po tym okresie lub na glebach słabych konieczne jest stosowanie nawozów, w postaci naturalnej: obornik, kompost lub mineralnych wieloskładnikowych, przeznaczonych typowo dla tego gatunku.


 

  1. 3. podlewanie: Sposób podlewania zależy od rodzaju gleby w jakim rosną sadzonki. Winorośla nie lubią zalewania korzeni i wykazują się dużą odpornością na niedostatek wody. Gdy rośliny rosną na glebie piaszczystej lub zostały niedawno posadzone, wymagają wtedy regularnego podlewania w okresie bezdeszczowym i podczas zawiązywania owoców. Krzewy winorośli uprawiane na glebach ciężkich i zwięzłych, podlewane powinny być jedynie w przypadku długotrwałej suszy.

 

  1. 4. ściółkowanie: Ważny zabieg pozwalający na ograniczenie rozwoju chwastów wokół roślin, chroniący przed szkodnikami i zbyt dużym parowaniem wody z gleby. Do ściółkowania można wykorzystywać: słomę, przekompostowaną korę, skoszoną trawę lub łęty ziemniaczane.

 

  1. 5. ochrona przed mrozem: Większość sadzonych i uprawianych w polskich warunkach winorośli jest wystarczająco odporna na mróz. W przypadku młodych sadzonek i wrażliwszych odmian, konieczna jest jednak ochrona w okresie zimowym i wczesnowiosennym. Można to robić na kilka sposobów, poprzez: kopczykowanie roślin na wysokość około 30 centymetrów, okrywanie pędów przy pomocy agrowłókniny czy słomianych chochołów. Dobrą metodą jest również przykrycie ziemią całych roślin, po wcześniejszym ściągnięciu pędów z podpór.

 

2018-02-21
Opinie

Dziękujemy za opinie

INNE ARTYKUŁY

Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym czasie

Proszę o kontakt telefoniczny

Jeśli nie możesz skontaktować się z nami lub chcesz, abyśmy zadzwonili do Ciebie, zostaw nam swój numer telefonu

Rejestracja na stronie

Rejestrując się, zgadzają się Państwo z Polityką Prywatności oraz wyrażają zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. Szczegóły

Zarejestruj się przez serwis społecznościowy

Masz już konto? Logowanie na konto tutaj

Logowanie na konto

Zaloguj się jako użytkownik serwisów społecznościowych

Nie masz je szcze swojego profilu?
Załóż konto i korzystaj w pełni z przywilejów

Nie pamiętam hasła?

Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać link do strony odzyskiwania hasła

Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym czasie

Poinformuj mnie o dostępności

Ten produkt jest wyprzedany lub niedostępny w tej chwili.
Zostaw swój e-mail, a poinformujemy Cię o jego dostępności.

Produkt został dodany do zamówienia!

Kupiłeś produkty objęte promocją

Uzyskaj bonusy za każdy zakup

Za każde zamówienie otrzymasz bonusy, które mogą zostać użyte do zapłaty za kolejne zakupy domisad.pl!

Ilość punktów za każdego zamówienia podany jest na karcie produktu i koszyku. 1 bonus = 1 pln

Pomyślnie zapisano

Dzięki, jesteś już subskrybentem newslettera

Nie masz żadnych produktów dodanych do koszyka

Nie dodano żadnego produktu do Mój ogród

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać produkty w "Mój ogród"

Produkt został dodany w "Mój ogród"

Nie jesteś zalogowany!

Nie masz żadnej dodanej pozycji

Artykuł został dodany!

Hasło zostało wysłane na wskazany adres email

Dziękujemy za opinię!!

Wiadomość została wysłana