Boom winogronowy

Przepis na babkę cytrynową w polewie czekoladowej

Babka cytrynowa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Ciasto jest puszyste, delikatne i niezwykle łatwe do wykonania. W każdym kawałku znajdziesz wyrazisty cytrynowy smak, który jest przełamany pyszną czekoladową polewą. Do dekorowania ciasta można włączyć najmłodszych. Polewę można posypywać wielokolorowymi, cukrowymi posypkami i dekorować ją elementami nawiązującymi do wielkanocy np. czekoladowymi jajkami, zajączkami czy cukrowym barankiem. Ciasto jest wilgotne, nie kruszy się i nie wysycha. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Gwarantujemy, że ciasto będzie prezentować się niezwykle na stole wielkanocnym i zachwyci wszystkich gości. Poza tym można przygotować je od podstaw już w 15 minut!

Wskazówki:

  • używaj świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
  • kupuj tylko ekologiczne, niewoskowane owoce cytryny, z których zetrzesz skórkę do ciasta;
  • ciasto można przechowywać pod przykryciem do 4 dni;
  • zamiast polewy czekoladowej ciasto można również udekorować lukrem;
  • jeśli ciasto podczas pieczenia staje się mocno brązowe, to można przykryć je od góry kawałkiem folii aluminiowej.





Czas przygotowania ciasta od podstaw: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • ½ masła o temperaturze pokojowej
  • 2 duże jajka ogrzane do temperatury pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki maślanki


Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki masła


Lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny lub więcej w miarę potrzeby
  • 1 łyżka mleka




Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na opcję ‘’góra-dół’’ i temperaturę ok 175-180 stopni. Nasmaruj foremkę do pieczenia masłem. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i otartą skórkę z cytryny. Po wymieszaniu składników odłóż miskę na bok. Do misy miksera wrzuć masło i cukier i utrzyj je na puszystą masę przez około 4-6 minut na średnich obrotach. Zmniejsz obroty i dodawaj pojedynczo jajka, a następnie ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Połącz dokładnie wszystkie składniki. Następnie na niższych obrotach dodaj ⅓ część mąki i delikatnie wymieszaj, kolejno dołóż połowę maślanki i mieszaj do połączenia. Po wymieszaniu dodaj ⅔ mąki i drugą połową maślanki. Na koniec dodaj pozostałą część mąki i mieszaj składniki do dokładnego połączenia. Przełóż ciasto do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika na 45-55 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe, a wbita wykałaczka wyjdzie prawie czysta z drobnymi, wilgotnymi okruchami. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, dlatego pod koniec pieczenia warto regularnie sprawdzać wygląd ciasta. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej masło. Płynną polewą czekoladową udekoruj ciasto i jeszcze ciepłą czekoladę posypuj kolorowymi posypkami i dekoracjami z cukru. W przypadku dekorowania lukrem, połącz cukier puder z cytryną i mlekiem do uzyskania gładkiej, lekko lejącej masy. Życzymy smacznego!

2021-04-01
Opinie

Maksymalnie 5 plików
Dodaj jeden lub więcej plików

Dziękujemy za opinie

INNE ARTYKUŁY

Rejestracja na stronie

Rejestrując się, zgadzają się Państwo z Polityką Prywatności oraz wyrażają zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. Szczegóły

Zarejestruj się przez serwis społecznościowy

Masz już konto? Logowanie na konto tutaj

Wysłaliśmy Tobie wiadomość z potwierdzeniem rejestracji.
                  Sprawdź swoją skrzynkę mailową.

Logowanie na konto

Zaloguj się jako użytkownik serwisów społecznościowych

Nie masz je szcze swojego profilu?
Załóż konto i korzystaj w pełni z przywilejów

Nie pamiętam hasła?

Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać link do strony odzyskiwania hasła

Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym czasie

Poinformuj mnie o dostępności

Ten produkt jest wyprzedany lub niedostępny w tej chwili.
Zostaw swój e-mail, a poinformujemy Cię o jego dostępności.

Какие товары вы ищите?

Przed wysłaniem danych, przeczytaj warunki Polityki Prywatnosci

Produkt został dodany do zamówienia!

Kupiłeś produkty objęte promocją

Uzyskaj bonusy za każdy zakup

Za każde zamówienie otrzymasz bonusy, które mogą zostać użyte do zapłaty za kolejne zakupy domisad.pl!

Ilość punktów za każdego zamówienia podany jest na karcie produktu i koszyku. 1 bonus = 1 pln

Pomyślnie zapisano

Dzięki, jesteś już subskrybentem newslettera

Nie masz żadnych produktów dodanych do koszyka

Nie dodano żadnego produktu do Mój ogród

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać produkty w "Mój ogród"

Produkt został dodany w "Mój ogród"

Nie jesteś zalogowany!

Nie masz żadnej dodanej pozycji

Artykuł został dodany!

Hasło zostało wysłane na wskazany adres email

Dziękujemy za opinię!!

Wiadomość została wysłana

Dziękujemy za zgłoszenie!

Wiadomość została odebrana.
Odpowiedzi udzielimy w ciągu 2 dni roboczych.

×

Tylko dla subskrybentów:

1. Przydatne wskazówki dla ogrodników

2. Promocje i wyprzedaże zamknięte

-10%
Na pierwsze
zamówienie
Zapisz się na newsletter i odbierz zniżkę na pierwsze zamówienie.
×
Otrzymaj -10% zniżki na pierwsze zamówienie: