Przyjmowanie zamówień
68 444 34 01
Dział konsultacji
66 419 14 96
0

Przepis na babkę cytrynową w polewie czekoladowej

Babka cytrynowa to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Ciasto jest puszyste, delikatne i niezwykle łatwe do wykonania. W każdym kawałku znajdziesz wyrazisty cytrynowy smak, który jest przełamany pyszną czekoladową polewą. Do dekorowania ciasta można włączyć najmłodszych. Polewę można posypywać wielokolorowymi, cukrowymi posypkami i dekorować ją elementami nawiązującymi do wielkanocy np. czekoladowymi jajkami, zajączkami czy cukrowym barankiem. Ciasto jest wilgotne, nie kruszy się i nie wysycha. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Gwarantujemy, że ciasto będzie prezentować się niezwykle na stole wielkanocnym i zachwyci wszystkich gości. Poza tym można przygotować je od podstaw już w 15 minut!

Wskazówki:

  • używaj świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
  • kupuj tylko ekologiczne, niewoskowane owoce cytryny, z których zetrzesz skórkę do ciasta;
  • ciasto można przechowywać pod przykryciem do 4 dni;
  • zamiast polewy czekoladowej ciasto można również udekorować lukrem;
  • jeśli ciasto podczas pieczenia staje się mocno brązowe, to można przykryć je od góry kawałkiem folii aluminiowej.





Czas przygotowania ciasta od podstaw: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • ½ masła o temperaturze pokojowej
  • 2 duże jajka ogrzane do temperatury pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki maślanki


Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki masła


Lukier cytrynowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny lub więcej w miarę potrzeby
  • 1 łyżka mleka




Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na opcję ‘’góra-dół’’ i temperaturę ok 175-180 stopni. Nasmaruj foremkę do pieczenia masłem. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i otartą skórkę z cytryny. Po wymieszaniu składników odłóż miskę na bok. Do misy miksera wrzuć masło i cukier i utrzyj je na puszystą masę przez około 4-6 minut na średnich obrotach. Zmniejsz obroty i dodawaj pojedynczo jajka, a następnie ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Połącz dokładnie wszystkie składniki. Następnie na niższych obrotach dodaj ⅓ część mąki i delikatnie wymieszaj, kolejno dołóż połowę maślanki i mieszaj do połączenia. Po wymieszaniu dodaj ⅔ mąki i drugą połową maślanki. Na koniec dodaj pozostałą część mąki i mieszaj składniki do dokładnego połączenia. Przełóż ciasto do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika na 45-55 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe, a wbita wykałaczka wyjdzie prawie czysta z drobnymi, wilgotnymi okruchami. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, dlatego pod koniec pieczenia warto regularnie sprawdzać wygląd ciasta. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej masło. Płynną polewą czekoladową udekoruj ciasto i jeszcze ciepłą czekoladę posypuj kolorowymi posypkami i dekoracjami z cukru. W przypadku dekorowania lukrem, połącz cukier puder z cytryną i mlekiem do uzyskania gładkiej, lekko lejącej masy. Życzymy smacznego!

Opublikowane przez: 01 kwi 2021
Wyświetlenia: 944
(Głosów: 0, Ocena: 0)
Zostaw opinię
Opinia
Dodaj jeden lub więcej plików
    Dom i sad używa ciasteczek, aby poprawić Twoje doświadczenia zakupowe na naszej stronie. Jeśli nadal będziesz korzystać z naszych usług, założymy, że zgadzasz się na korzystanie z plików cookie.