Boom winogronowy

Przepis na kandyzowane fiołki

Kandyzowane kwiaty fioletowych fiołków są eleganckim i oryginalnym dodatkiem do ciast, muffinek, tart, lodów i innych deserów. Wyglądają fantazyjnie i są niezwykle łatwe i szybkie do przygotowania. W kuchni spędzisz zaledwie 10 minut, a pozostały czas potrzebny jest na to, aż skrystalizowane kwiaty wyschną. Ich smakiem można cieszyć się nawet przez 2 miesiące, gdy przechowywane są w szczelnym pojemniku.



Fiołek wonny (Viola odorata) to urocza, niska bylina, która rośnie dziko w wielu częściach świata (Europie, północnej Afryce, zachodniej Azji) i w prawie każdym ogrodzie. Poza typowym gatunkiem kwitnącym na fioletowo spotykane są również odmiany o białych, różowych lub nakrapianych kwiatach. Lubiany za skromny, romantyczny wygląd, szybkie rozrastanie się, piękne i obfite kwitnienie i wspaniały, słodkawy zapach. Liście fiołka wonnego również są jadalne i mogą być dodawane do wiosennych zup i sałatek. Do kandyzowania możesz użyć także drobnych kwiatów bratków, które należą do tego samego rodzaju.
 

Składniki:

  • 20 lub więcej kwiatów fiołków pachnących (z fragmentem łodygi);
  • 1 białko jajka (ubite na pianę);
  • 2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków.



 

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i dokładnie sparz wrzątkiem skorupkę jaja. Oddziel białko od żółtka, a następnie ubij białko trzepaczką lub mikserem do momentu, aż będzie dobrze spienione, ale jeszcze niezbyt sztywne. Do niewielkiego sitka nasyp cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków. Możesz także użyć głębszego talerza lub miseczki.
  2. Chwyć pojedynczy kwiat za łodyżkę i zanurz go w białku jajka, dokładnie nim obracając, aby piana pokryła wszystkie płatki i pozostałe elementy kwiatu z każdej strony. Strząśnij nadmiar białka.
  3. Białko jajka można nakładać na cały kwiat również za pomocą niewielkiego pędzelka.
  4. Jeżeli używasz sitka, to obsyp dokładnie kwiat z każdej strony lub zanurz go w cukrze i kilkukrotnie obróć trzymając za za łodyżkę. Sprawdź, czy cukier dokładnie oblepił kwiat lub w miarę potrzeby powtórz czynność.
  5. Nie musisz martwić się o to, że łodyżka nie jest pokryta cukrem, na samym końcu zostanie usunięta.
  6. Otoczone cukrem kwiaty fiołków ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  7. Talerz ustaw na półce w lodówce, upewniając się, że każdy kwiat leży oddzielnie, nie dotykając pozostałych.
  8. Pozostaw kwiaty w lodówce na 24 godziny.



Końcowy etap przygotowania kandyzowanych kwiatów fiołków:

  1. Gdy kwiaty wyschną, większość cukru zostanie wchłonięta przez białko jaja, tworząc grubą glazurę na płatkach.
  2. Następnego dnia ustaw talerz z kwiatami fiołków w temperaturze pokojowej na kolejne 24 godziny.
  3. Obetnij łodygi i wyrzuć je, nie będą już potrzebne.
  4. Przełóż gotowe, kandyzowane kwiaty fiołków do hermetycznie zamykanego pojemnika i przechowuj je w temperaturze pokojowej.
  5. Wykorzystaj je do dekorowania deserów i ciast w ciągu 2 miesięcy.


Mamy nadzieję, że skorzystasz z przepisu na kandyzowane kwiaty fiołków i przygotujesz tej wiosny ten pyszny dodatek i dekorację słodkich dań.
 

2021-04-08
Opinie

Maksymalnie 5 plików
Dodaj jeden lub więcej plików

Dziękujemy za opinie

Produkty z artykułu
Bestseller
Fiołek o pędach zwisających, żółty -Goods from the article
1 opakowanie - 0.1 g
5.99
maksymalna liczba dla jednego klienta w kolejności szt
Produkt jest w koszyku
Produkt jest w koszyku
Do koszyka
Promocja
Fiołek rogaty Purple Wing -Goods from the article
1 opakowanie - 1 opak
22.89
19.99
maksymalna liczba dla jednego klienta w kolejności szt
Produkt jest w koszyku
Produkt jest w koszyku
Do koszyka
Nowości
Fiołek rogaty Angel Amber Kiss F1 -Goods from the article
1 opakowanie - 30 szt
18.59
maksymalna liczba dla jednego klienta w kolejności szt
Produkt jest w koszyku
Produkt jest w koszyku
Do koszyka
Nowości
Fiołek alpejski (Cyklamen), mieszanka -Goods from the article
1 opakowanie - 10 szt
9.59
maksymalna liczba dla jednego klienta w kolejności szt
Produkt jest w koszyku
Produkt jest w koszyku
Do koszyka
INNE ARTYKUŁY

Rejestracja na stronie

Rejestrując się, zgadzają się Państwo z Polityką Prywatności oraz wyrażają zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych. Szczegóły

Zarejestruj się przez serwis społecznościowy

Masz już konto? Logowanie na konto tutaj

Wysłaliśmy Tobie wiadomość z potwierdzeniem rejestracji.
                  Sprawdź swoją skrzynkę mailową.

Logowanie na konto

Zaloguj się jako użytkownik serwisów społecznościowych

Nie masz je szcze swojego profilu?
Załóż konto i korzystaj w pełni z przywilejów

Nie pamiętam hasła?

Wpisz swój adres e-mail, aby otrzymać link do strony odzyskiwania hasła

Skontaktujemy się z Tobą w najbliższym czasie

Poinformuj mnie o dostępności

Ten produkt jest wyprzedany lub niedostępny w tej chwili.
Zostaw swój e-mail, a poinformujemy Cię o jego dostępności.

Какие товары вы ищите?

Przed wysłaniem danych, przeczytaj warunki Polityki Prywatnosci

Produkt został dodany do zamówienia!

Kupiłeś produkty objęte promocją

Uzyskaj bonusy za każdy zakup

Za każde zamówienie otrzymasz bonusy, które mogą zostać użyte do zapłaty za kolejne zakupy domisad.pl!

Ilość punktów za każdego zamówienia podany jest na karcie produktu i koszyku. 1 bonus = 1 pln

Pomyślnie zapisano

Dzięki, jesteś już subskrybentem newslettera

Nie masz żadnych produktów dodanych do koszyka

Nie dodano żadnego produktu do Mój ogród

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać produkty w "Mój ogród"

Produkt został dodany w "Mój ogród"

Nie jesteś zalogowany!

Nie masz żadnej dodanej pozycji

Artykuł został dodany!

Hasło zostało wysłane na wskazany adres email

Dziękujemy za opinię!!

Wiadomość została wysłana

Dziękujemy za zgłoszenie!

Wiadomość została odebrana.
Odpowiedzi udzielimy w ciągu 2 dni roboczych.

×

Tylko dla subskrybentów:

1. Przydatne wskazówki dla ogrodników

2. Promocje i wyprzedaże zamknięte

-10%
Na pierwsze
zamówienie
Zapisz się na newsletter i odbierz zniżkę na pierwsze zamówienie.
×
Otrzymaj -10% zniżki na pierwsze zamówienie: