Przyjmowanie zamówień
68 444 34 01
Dział konsultacji
66 419 14 96
0

Przepis na pyszny kompot z wiśni do słoików

Kompot wiśniowy zamknięty w słoikach jest pyszny, aromatyczny i pełen witamin. Mimo iż wiśnie w 82 % składają się z wody, możemy znaleźć tam przede wszystkim witaminę C, której jest aż 12 mg na każde 100 gram owoców! Ponadto posiadają potas, błonnik, garbniki czy przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami opóźniając procesy starzenia oraz chroniąc organizm przed nowotworami. Wspaniały kompot z którego możemy korzystać jesienią i zimą, gdy ciężko o sezonowe owoce z powodzeniem zastąpi nam sztuczne soki i napoje pełne chemicznych dodatków. Po wypiciu kompotu możemy wykorzystać owoce do ciast czy deserów. 

 

 

Jak zrobić kompot z wiśni?

 

Składniki:

 

4 kg wiśni

1,5 kg cukru

Przegotowana gorąca woda

 

Słoiki o pojemność 540 ml i pasujące zakrętki

Garnek

Ściereczka

 

Sposób przygotowania:

 

1.Wiśnie odmiany Botermo, Meteor lub każdej innej zerwać z drzewa lub kupić w sklepie czy na targu. Należy dokładnie je obejrzeć i odrzucić wszystkie uszkodzone lub takie na których widać żerowania szkodników czy objawy zgnilizny. Następnie dokładnie je umyć i odczekać, aż dokładnie ociekną z nadmiaru wody. Wiśnie dryluje się najlepiej za pomocą specjalnej drylownicy lub ręcznie. Owoce przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Umieszczamy miskę z owocami w chłodnym pomieszczeniu na około 24 godziny, aby naturalnie puściły sok. W tym czasie sok, który puściły owoce powinien się rozpuścić do uzyskania słodkiego syropu.

 

2. W międzyczasie przygotowujemy słoiki o pojemności 540 mililitrów. Słoiki należy wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem lub parą, aby zlikwidować drobnoustroje oraz grzyby. Wiśnie przekładamy do czystych słoików i zalewamy je wszystkie równo sokiem z cukrem. Kolejno zamykamy i dokręcamy mocno nakrętki i wkładamy słoiki do dużego garnka na dnie którego układamy ściereczkę. Nalewamy wodę, aby przykryć słoiki na ¾ ich wysokości i zagotowujemy wodę. Po zagotowaniu gotujemy słoiki jeszcze przez 10 minut na niewielkim gazie.

 

 

3. Wyłączamy gaz i po lekkim ostygnięciu wyciągamy słoiki i układamy je na ręczniku lub ściereczce do góry dnem. Nasz kompot uległ pasteryzacji i będzie doskonały do spożycia nawet przez rok.

 

4. Uzyskany kompot możemy rozcieńczyć z przegotowaną wodą, gdyż może być zbyt słodki. Wiśnie, które pozostaną mogą być wykorzystywane jako dodatek do drożdżowego ciasta, lodów, deserów czy tart. Życzymy smacznego!


 

Opublikowane przez: 29 cze 2020
Wyświetlenia: 1573
(Głosów: 0, Ocena: 0)
Zostaw opinię
Opinia
Dodaj jeden lub więcej plików
    Polecane produkty
    według popularności
    • według ceny: malejąco
    • według ceny: rosnąco
    • według popularności
    • według daty
    • według nazwy
    Wszystkie serie
    • Wszystkie serie
    • Drzewa ozdobne
    • Drzewka owocowe
    • Drzewka owocowe Kolumnowe
    • Nowości 2021
    • Rośliny ozdobne
    Nowości
    Promocja
    Wiśnia wczesna Mikinori interface.image 1
    0 opinii
    Wiśnia wczesna Mikinori
    Ilość w opakowaniu: 1 sadz
    17.99 21.99
    Do koszyka
    Nowości
    Promocja
    Wiśnia karłowa Depressa interface.image 2
    0 opinii
    Wiśnia karłowa Depressa
    Ilość w opakowaniu: 1 sadz
    16.99 20.99
    Do koszyka
    Wiśnio-czereśnia kolumnowa Caroline interface.image 3
    1 opinia
    Wiśnio-czereśnia kolumnowa Caroline
    Ilość w opakowaniu: 1 sadz
    99.00
    Do koszyka
    Promocja
    Wiśnia Botermo interface.image 4
    0 opinii
    Wiśnia Botermo
    Ilość w opakowaniu: 1 sadz
    39.00 49.00
    Do koszyka
    Nowości
    Promocja
    Wiśnia Pandy interface.image 5
    0 opinii
    Wiśnia Pandy
    Ilość w opakowaniu: 1 sadz
    39.00 49.00
    Do koszyka
    Dom i sad używa ciasteczek, aby poprawić Twoje doświadczenia zakupowe na naszej stronie. Jeśli nadal będziesz korzystać z naszych usług, założymy, że zgadzasz się na korzystanie z plików cookie.