Przyjmowanie zamówień
68 444 34 01
Dział konsultacji
66 419 14 96
0

Pyszne i zdrowe potrawy z truskawkami

       Wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki. Poza wspaniałym wyglądem i doskonałym smakiem, truskawki są również bardzo zdrowe. To prawdziwa bomba witaminowa, ponieważ owoce zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E, a także żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez, sód, mangan, a także kwas foliowy oraz błonnik. Spożywanie truskawek wpływa pozytywnie na stan układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn, działają również bakteriobójczo. W przemyśle kosmetycznym wyciągi z truskawek wykorzystywane są do tworzenia kremów o działaniu przeciwzmarszczkowym i bakteriobójczym.

 

Truskawki ze śmietaną i cukrem, koktajl truskawkowy, ciasto czy sałatka. Wykorzystanie tych owoców w kuchni jest nieograniczone. Można ugotować z nich pyszną zupę truskawkową, która ochłodzi nasz organizm w ciepły, letni dzień. To również doskonały owoc do tworzenia przetworów tj. kompoty, dżemy czy konfitury z których będziesz korzystać przez całą zimę. Poniżej znajdziesz kilka wartościowych przepisów, dzięki którym wyczarujesz w kuchni prawdziwe specjały.


Chłodnik truskawkowy

Składniki:

- 800 g truskawek
- sok i otarta skórka z połowy cytryny
- ½ laski wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- niewielka szczypta soli

Sposób przygotowania:
Umyj truskawki i pozbaw je szypułek, każdą z nich pokrój na cztery części. Owoce przełóż do miski lub garnka, zasyp cukrem pudrem, dodaj cytrynę oraz wanilię. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie zblenduj wszystko w celu uzyskania pysznej zupy.

Sałatka z truskawkami i kurczakiem


Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- sałaty różne odmiany
- 250 g truskawek
- opakowanie sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- połowa cytryny
- 6 łyżek octu balsamicznego

Sposób przygotowania:
Umyj i oczyść z błonek filety z kurczaka, przypraw solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Natrzyj filety i pozostaw na 15-20 minut. Po tym czasie podsmaż filety na patelni grillowej. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika 200 stopni C na 10 minut. Na patelnii po smażeniu kurczaka przygotuj dressing: wlej sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego i dodaj miód. Wymieszaj i podgrzej wszystko razem. Wsyp do miski mix sałat, dodaj truskawki, pokrojony ser feta oraz filet z kurczaka. Całość polej sosem balsamicznym.

Dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatów lawendy

Składniki:
- 1,2 kg truskawek
- 850 g cukru
- 1 jabłko
- 60 ml soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 2 niewielkie łyżeczki lawendy

Sposób przygotowania:
W garnku umieść umyte i pokrojone na cząstki truskawki, jabłko, zasyp je cukrem i dodaj lawendę. Pozostaw na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok. Po odczekaniu tego czasu owoce wymieszaj z sokiem z cytryny i pogotuj je przez ok. 10 minut. Podgotowane owoce przełóż do formy i piecz przez 10 godzin. Następnie umieść je w czystych i wyparzonych słoiczkach, zakręć zakrętki i odstaw do ostygniecia

Niskokaloryczne ciasto truskawkowo-bananowe

Składniki:

- 2 duże i dojrzałe banany
- kilkanaście truskawek
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 50 ml oleju
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu

Sposób przygotowania:
Obierz banany i zblenduj je na gładką masę, dodaj jajko, ksylitol i olej. Zmiksuj wszystko razem. Kolejno dodaj mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę przelej do formy, na wierzchu ułóż truskawki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Opublikowane przez: 10 maj 2019
Wyświetlenia: 1673
(Głosów: 0, Ocena: 0)
Zostaw opinię
Opinia
Dodaj jeden lub więcej plików
    Dom i sad używa ciasteczek, aby poprawić Twoje doświadczenia zakupowe na naszej stronie. Jeśli nadal będziesz korzystać z naszych usług, założymy, że zgadzasz się na korzystanie z plików cookie.