Przyjmowanie zamówień
68 444 34 01
Dział konsultacji
66 419 14 96
0

Zimowanie dalii - intrukcja krok po kroku

Dalie to wieloletnie rośliny bulwiaste, które przyciągają wzrok zarówno na ogrodowych rabatach, jak i w kolorowych bukietach. Należą do rodziny astrowatych i uwielbiane są nie tylko za efektowny wygląd, ale także za długi okres kwitnienia, od początku lata do późnej jesieni. Dalie nie są również szczególnie wymagające i z łatwością dopasowują się do różnych warunków, jakie oferujemy im we własnym ogrodzie. Najważniejszym czynnikiem gwarantującym nam powodzenie w uprawie tego gatunku jest właściwe zimowanie.



W tym artykule podzielimy się z Wami wskazówkami dotyczącymi przygotowania roślin do zimowania i samego przechowywania.

Etapy jesiennych prac przygotowujących dalie do zimowania:

1. Wykopywanie bulw.

Rośliny same wskażą nam odpowiedni termin na przeprowadzenie tego zabiegu. Wykopać bulwy musimy najpóźniej po pierwszych, delikatnych przymrozkach. Już kilka stopni poniżej 0 może skutecznie zniszczyć bulwy dalii, dlatego jesienią powinniśmy na bieżąco kontrolować prognozę pogody. W zależności od regionu kraju mroźne dni mogą wystąpić już w październiku, a w cieplejszych regionach dopiero w listopadzie. Pędy ścięte mrozem stają się brązowe, miękkie, a po pewnym czasie wysychają. Jeżeli zaobserwujemy objawy choroby grzybowej, to musimy wykopać bulwy dalii wraz z bryłą ziemi i przekazać je do spalenia. Porażonych chorobą części roślin nie kompostujemy, gdyż wraz z kompostem możemy przenieść zarodniki grzybów na inne rośliny. Około 5-7 dni przed wykopywaniem powinniśmy całkowicie zaprzestać podlewania dalii. W odległości ok. 30-40 cm od nasady roślin wykonujemy pierścień szpadlem i po podważeniu łopatą, wyjmujemy cały system korzeniowy rośliny. Po wykopaniu usuń szybko wszystkie zgniłe lub uszkodzone bulwy.

2. Podział karp dalii:

Od właściwego podziału naszych roślin będzie zależało kwitnienie, wygląd, wysokość i ogólny stan naszych roślin w kolejnym sezonie. Podział  i sortowanie karp jesienią jest o wiele łatwiejsze niż wiosną, ponieważ bulwy teraz są jędrne i sprężyste i z łatwością możemy odciąć je ostrym narzędziem od pozostałych. Na początek oddziel wszystkie drobne, odłamane od reszty bulwy i umieść je osobno, gdyż wiosną powinny zostać posadzone wszystkie w grupie. Wszystkie bulwy muszą posiadać ‘’szyjkę’’, gdyż bez tego nie będą w stanie wykiełkować. Dokładnie opłucz pod wodą lub usuń piach i inne zanieczyszczenia pędzelkiem i jeszcze raz szczegółowa sprawdź, czy wszystkie bulwy są zdrowe. Aby zdezynfekować nasz gotowy materiał nasadzeniowy do dalszego przechowywania, namocz bulwy w nadmanganianie potasu, a następnie dokładnie osusz papierowymi ręcznikami i umieść w przewiewnym miejscu.



3. Oznaczenie materiału nasadzeniowego.

Jest to bardzo istotny etap, gdyż w przeciwnym wypadku wiosną będziesz mieć duży problem z określeniem nazwy odmiany. Do karpy bulwy możesz przywiązać naturalny sznurek z tabliczką określającą nazwę odmiany. Można również posortować rośliny odmianowo i poszczególne umieścić w oznaczonych kartonach lub skrzynkach.

4. Przechowywanie bulw.

Podczas przechowywania karp dalii najważniejsze jest utrzymanie stałej temperatury ok. 5-8 stopni powyżej 0 oraz wilgotności w przedziale 75-85 %. Jeżeli temperatura w pomieszczeniu będzie niższa lub wyższa może prowadzić to do gnicia i obumierania bulw. Materiał nasadzeniowy można przechowywać w różnych materiałach: glebie ogrodowej, piasku, trocinach lub torfie. Umieść bulwy w odpowiednio dużym pudełku, aby swobodnie rozłożyły się na dnie i przykryj warstwą ściółki ok. 10 cm. Ze względu na zastosowanie naturalnego materiału i cienką jego warstwę do bulw będzie dochodziło powietrze.



Inne materiały lub miejsca, w których można zimować dalie:

  • mech - przykryj bulwy w koszyku lub kartonie lekko wilgotnym mchem torfowcem, ale niezbyt szczelnie, aby zapewnić swobodny przepływ powietrza
  • wermikulit, keramzyt - umieść dalie w pojemniku i przysyp je tymi drobnymi ‘’kamyczkami’’
  • trociny - bardzo dobry i tani naturalny materiał zabezpieczający bulwy przed wysychaniem
  • parafina - nietypowa metoda polegająca na zanurzeniu bulw w roztopionej parafinie, a po wysuszeniu owinięcie ich w papier
  • lodówka - doskonała alternatywa dla osób nieposiadających piwnicy lub garażu, wadą jest to, że może zostać w niej umieszczona niewielka ilość bulw ze względu na ograniczone miejsce. Bulwy umieszcza się w papierowych workach z kilkoma otworami i zasypuje dokładnie trocinami


Wybierz dogodną dla siebie metodę i właściwie przezimuj bulwy dalii, a już w kolejnym sezonie rośliny zaskoczą Cię bujnym kwitnieniem!

Opublikowane przez: 09 paź 2020
Wyświetlenia: 1457
(Głosów: 0, Ocena: 0)
Zostaw opinię
Opinia
Dodaj jeden lub więcej plików
    Polecane produkty
    według popularności
    • według ceny: malejąco
    • według ceny: rosnąco
    • według popularności
    • według daty
    • według nazwy
    Wszystkie serie
    • Wszystkie serie
    • Cebulki kwiatowe wiosna
    • Dalia
    • Kwiaty wieloletnie
    • Nasiona kwiatów
    • Nasiona kwiatów jednorocznych
    Promocja
    Dalia Mignon, mieszanka Chrestensen interface.image 1
    0 opinii
    Dalia Mignon, mieszanka Chrestensen
    Ilość w opakowaniu: 1 opak
    6.09 8.20
    Do koszyka
    Promocja
    Dalia zmienna karłowa Mignon, mieszanka Legutko interface.image 2
    0 opinii
    Dalia zmienna karłowa Mignon, mieszanka Legutko
    Ilość w opakowaniu: 1 g
    2.29 3.79
    Do koszyka
    Promocja
    Dalia zmienna karłowa Diablo, mieszanka o brązowych liściach Legutko interface.image 3
    0 opinii
    Dalia zmienna karłowa Diablo, mieszanka o brązowych liściach Legutko
    Ilość w opakowaniu: 1 g
    2.99 4.89
    Do koszyka
    Promocja
    Dalia zmienna karłowa Unwins, mieszanka Legutko interface.image 4
    0 opinii
    Dalia zmienna karłowa Unwins, mieszanka Legutko
    Ilość w opakowaniu: 1 g
    2.29 3.79
    Do koszyka
    Promocja
    Dalia zmienna kołnierzykowa Collarette Dandy, mieszanka Legutko interface.image 5
    0 opinii
    Dalia zmienna kołnierzykowa Collarette Dandy, mieszanka Legutko
    Ilość w opakowaniu: 1 g
    2.99 4.89
    Do koszyka
    Dom i sad używa ciasteczek, aby poprawić Twoje doświadczenia zakupowe na naszej stronie. Jeśli nadal będziesz korzystać z naszych usług, założymy, że zgadzasz się na korzystanie z plików cookie.